Yoga

Ιστορία και Φιλοσοφία

Ιστορία της Yoga


Η ανάπτυξη της yoga μπορεί να αναχθεί σε πάνω από 5.000 χρόνια πριν, αλλά ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι η yoga μπορεί να είναι μέχρι και 10.000 ετών. Η μακρά και πλούσια ιστορία της yoga ξεκινά από Ινδό-Sarasvati πολιτισμό στη Βόρεια Ινδία πάνω από 5.000 χρόνια πριν. Η λέξη «yoga» αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο αρχαιότερο ιερό κείμενο, το Rig Veda.

Κατά την κλασική περίοδο της yoga, κατά τον δεύτερο αιώνα, ο Patanjali έδωσε την πρώτη συστηματική παρουσίαση της yoga, οργανωμένη σε ένα «μονοπάτι οκτώ σκελών» το μονοπάτι της raja yoga. Ο Patanjali συχνά θεωρείται ως ο πατέρας της Yoga και το Yoga sutras του εξακολουθεί να επηρεάζει έντονα τις περισσότερες μορφές της σύγχρονης yoga.

yoga
yoga

Μερικούς αιώνες μετά τον Pantanjali, οι masters της yoga δημιούργησαν ένα σύστημα με πρακτικές και τεχνικές για να αναζωογονήσουν το σώμα και να παρατείνουν τη ζωή. Στράφηκαν στο φυσικό σώμα και με ριζοσπαστικές τεχνικές είχαν στόχο να καθαρίσουν το σώμα και το μυαλό, ως μέσο για επίτευξη Διαφωτισμού. Αυτή η διερεύνηση τόσο της σωματικής και πνευματική σύνδεσης όσο και των πρακτικών με επίκεντρο το σώμα οδήγησαν στη δημιουργία της Hatha Yoga.

Στη σύγχρονη εποχή ο Swami Vivekananda έφερε τη γνώση της yoga στη Δύση και οι masters της yoga άρχισαν να ταξιδεύουν από την Ινδία προς τη Δύση, προσελκύοντας προσοχή και οπαδούς. Αυτό ξεκίνησε το 1893 στο Κοινοβούλιο των Θρησκειών στο Σικάγο, όταν ο Swami Vivekananda εντυπωσίασε τους παρευρισκόμενους με τις διαλέξεις του πάνω στη yoga και την καθολικότητα των θρησκειών του κόσμου. Στη δεκαετία του 1920 και του '30, η Hatha Yoga προωθήθηκε έντονα στην Ινδία με το έργο του Τ. Krishnamacharya, του Swami Sivananda και άλλους γιόγκις που εξασκούσαμ τη Hatha Yoga. Ο Krishnamacharya άνοιξε την πρώτη Σχολή Hatha Yoga στο Mysore το 1924 και το 1936 ο Sivananda ίδρυσε την Κοινωνία της Θεϊκής ζωής στις όχθες του ιερού ποταμού Γάγγη. Ο Krishnamacharya παρήγαγε τρεις μαθητές που θα συνέχιζαν την κληρονομιά του και να αύξαναν τη δημοτικότητα της Hatha Yoga: τον BKS Iyengar, τον T.K.V. Desikachar και τον Pattabhi Jois. Ο Sivananda ήταν ένας παραγωγικός συγγραφέας, γράφοντας πάνω από 200 βιβλία σχετικά με τη yoga, ο οποίος ίδρυσε επίσης εννέα ashrams και πολλά κέντρα yoga που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο.

yoga
yoga

Φιλοσοφία της Yoga


Γιόγκα είναι η επιστήμη της ευζωίας η οποία πραγματώνεται ενσωματωμένη στην καθημερινή ζωή, επεμβαίνοντας σε όλες τις πτυχές που συνθέτουν την ύπαρξή μας - σώμα, ζωτική ενέργεια, νους, συναίσθημα, ψυχή και πνεύμα. Η λέξη γιόγκα στα σανσκριτικά (αρχαία ινδικά) σημαίνει “ένωση”. Με πνευματικούς όρους, είναι η ενότητα της ατομικής με τη συλλογική συνείδηση. Σε πιο πρακτικό επίπεδο, είναι η εναρμόνιση σώματος, νου και πνεύματος, η οποία επιτυγχάνεται μέσα από συγκεκριμένες σωματικές και νοητικές τεχνικές, που μας προετοιμάζουν για την ένωση με την ανώτερη πραγματικότητα. Η πρακτική της γιόγκα ξεκινάει με το σώμα μας, που μας είναι πιο γνώριμο και οικείο.

Όταν υπάρχει δυσαρμονία στο σώμα, τότε τα όργανά μας λειτουργούν με αντιπαλότητα, γεννώντας ασθένειες. Η γιόγκα αποσκοπεί πρωτίστως να εναρμονίσει το συντονισμό των διαφορετικών λειτουργιών ώστε ολόκληρο το σώμα να είναι υγιές.Από το σώμα, προχωράμε σε άλλο επίπεδο, στη διαχείριση των συναισθημάτων και του νου, εξισορροπώντας, αν όχι θεραπεύοντας δυσαρμονίες που προκαλεί η επαφή μας με την καθημερινότητα, όπως οι φοβίες, ο πανικός και το στρες. Απώτερος στόχος της γιόγκα είναι η απαλλαγή του νου από τα περιττά φορτία που εμποδίζουν την ανακάλυψη και την εκδήλωση του ανώτερου εαυτού μας. Μέσα από τις πρακτικές της γιόγκα καλλιεργείται η επίγνωση πώς σώμα-νους-πνεύμα είναι αλληλένδετα και πως η ανισορροπία στο ένα επηρεάζει τα υπόλοιπα. Σταδιακά, η συνειδητοποίηση αυτή μας οδηγεί στην κατανόηση πιο λεπτοφυών περιοχών της ύπαρξής μας και σε μια νέα, θετική θεώρηση της ίδιας μας της ζωής.

yoga